Maren Karoline Henriette Schønberg ble født i Kristiania i 1866. Foreldrene hennes var professor dr. med. Edvard Schønberg (1831–1905) og Olivia Christiane Antoinette Fangen (1838–1913).
Faren var bestyrer for Fødselsstiftelsen i Christiania (en fødeklinikk), og Henriette vokste opp i bestyrerboligen i Akersgaten. Det var et gjestfritt og tradisjonsrikt hjem. Ganske tidlig fikk Henriette interesse for mat og husstell. Frem til hun var 28 år praktiserte hun kokekunst i barndomshjemmet under veiledning av sin mor. Henriette fikk vikariat og senere jobb ved Christiane Bonnevies pikeskole på Frogner i 1894. Der kunne elever som hadde fullført den niårige skolegangen supplere sin lærdom med et husholdningskurs. For å kvalifisere seg ytterligere gjennomgikk hun «Statens kurs til utdannelse av lærerinner for folkeskolekjøkken» på Kampen i Kristiania, spiren til Statens lærerinneskole i husstell. Hun var også i en kort tid i løpet av disse årene lærer i kjemi og fysiologi ved Hedemarken Amts Husholdningsskole i Odalen.
Faren var ikke begeistret over datterens planer om å leve av «husholdning», det passet ikke en dame av hennes stand. Han ville heller ikke høre snakk om at datteren skulle gi ut kokebok. Hun gikk da til Henrik Ibsen, som var i farens omgangskrets, og ba om råd. Der fikk hun nytt mot, og i 1895 utga hun Kogebog for skole og hjem med vekt på ernæring. Denne ble skrevet i samarbeid med legen Caroline Steen (1854–1935). Kokeboken ble den første av hennes om lag 70 bøker om kost og husstell. Den ble utgitt i 16 reviderte opplag frem til 1945, de to siste i samarbeid med legen Andreas Tanberg (1873–1963). Mange av hennes første bøker var håndskrevne.
Fra 1897 hadde hun fast mat- og oppskriftsspalte i det nyetablerte magasinet Urd. På kveldstid ga hun kurs i husholdningsøkonomi i regi av Norsk Kvinnesaksforening. Kursene ble så populære at kvinnebladet Urd skrev at alle foreldre ved dåpen burde melde døtrene på kurset for å sikre dem plass før de giftet seg.
Henriette tok også kurs i matlaging i Berlin. I 1898 fikk hun offentlig stipend og kunne ta diplomeksamen ved Edinburgh High School of Cookery, som da var en pionerinstitusjon på sitt felt i Europa. Henriette reiste også flere ganger på studietur til utlandet for å hente inspirasjon fra utenlandske kokebøker.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.