Faktaboks

Offisielt navn
Islas Canarias
Norsk navn
Kanariøyene
Uttale
kanˈariøyene
Etymologi
av latin Insulae canariae, ‘Hundeøyene’
Hovedstad
Las Palmas og Santa Cruz
Statsform
Spansk region
Statsoverhode
Felipe 6.
Landareal
7 493 km²
Innbyggertall
2,17 millioner (nasjonalt estimat, 2021)
Offisielt/offisielle språk
Spansk
Valuta
Euro
Flagg
Kanariøyene (kart)

Kanariøyene

Av /Store norske leksikon ※.
Plassering av Spania med naboland rundt, kart
Spania og Kanariøyene
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kanariøyene er en spansk øygruppe i Atlanterhavet utenfor nordvestkysten av Afrika. Øygruppa har 2 153 389 innbyggere (2019) og landarealet er til sammen 7492 km². Den største og mest folkerike øya er Tenerife. De tre største byene er Las PalmasGran Canaria, Santa Cruz de Tenerife og San Cristóbal de la LagunaTenerife.

Kanariøyene utgjør siden 1928 et eget autonomt område delt i to provinser: Las Palmas (La provincia de Las Palmas) som omfatter øyene Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura og Santa Cruz de Tenerife (La provincia de Santa Cruz de Tenerife) som omfatter de fire vestligste øyene; Tenerife, La Palma, La Gomera, og El Hierro. Hovedsteder for de to provinsene er henholdsvis Las Palmas og Santa Cruz. Den kanariske regjeringen skifter på å ha sete i de to byene. Den største provinsen, både i landareal og innbyggertall, er Las Palmas.

Natur

Kanariøyene fotografert av NASAs Terra-satellitt. Bildet fanger små forskjeller i havoverflaten, sannsynligvis forårsaket av vindens bevegelse gjennom øygruppen.
/LANCE/EOSDIS MODIS Rapid Response Team, GSFC.
Teide
Fjellet Teide (3718 moh.) på Tenerife sett fra nord.
Teide
Av .
Fargerik bebyggelse i Las Palmas, Gran Canaria
.
Lisens: fri

Kanariøyene er fjellrike og overveiende vulkanske. Den høyeste toppen, Teide på Tenerife (3718 meter over havet), er en ennå virksom vulkan. Landskapet langs kysten er ofte bratt. Havet står hardt på i storm fordi det nesten ikke finnes noen kontinentalhylle.

Klima

Klimaet er oseant subtropisk. Mesteparten av året blåser den nordøstlige passatvinden. Den kjølige Kanaristrømmen bidrar til å utjevne temperaturforskjellene mellom årstidene. Las Palmas har 17 °C i middeltemperatur i januar, og 23 °C i august og september. Gran Canaria har flere klimasoner. Gjennomsnittstemperaturen i sør er flere grader høyere enn i Las Palmas. Nedbøren er generelt sparsom, med mest nedbør i vinterhalvåret. De vestlige øyene (La Palma, Tenerife) er de mest nedbørrike, mens Fuerteventura og Lanzarote nærmest har ørkenkarakter. Generelt får øyenes nordsider mer nedbør enn sørsidene.

Planteliv og dyreliv

Vegetasjonen ligner mer på middelhavsområdet enn på det afrikanske fastlandet, til tross for at det sistnevnte ligger nærmere geografisk. Mange planter er endemiske (stedegne), som for eksempel drageblodstreet, kanarifuru, kanaripalmen, mange dylle-, ormehode- og vortemelk-arter og en lang rekke arter i bergknappfamilien. På Tenerife danner en endemisk ertebusk, Spartocytisus supranubius, tette kratt på fjellplatået over 2000 meter over havet.

Mer enn 350 fuglearter er observert på Kanariøyene og 90 av disse hekker der.

Befolkning

Shopping-gaten Triana i gamlebyen i Las Palmas.
.
Lisens: fri

Det har vært vanlig å kalle den opprinnelige befolkningen på Kanariøyene for guancher. Dette er imidlertid misvisende da guanche egentlig bare betyr «person fra Tenerife», og ikke sier noe om hvor de egentlig kom fra før de slo seg til på de forskjellige øyene. Mye taler for at urbefolkningen på Kanariøyene kom fra mange forskjellige geografiske områder som ligger langt fra hverandre og hadde ulike tradisjoner, religiøse særpreg og språk.

Undervisningsinstitusjonene i Spania har gått bort fra å bruke begrepet guancher, og skiller i stedet mellom navnene på hvor de forskjellige urbefolkningene bor, for eksempel «urbefolkningen på Gran Canaria».

Den opprinnelige befolkningen på Kanariøyene er assimilert inn i den generelle, spanske befolkningen. Trosretning er overveiende katolisisme, som i Spania.

Næringsliv

Fiskerbyen Puerto Mogan sørvest på Gran Canaria.
.
Lisens: fri
Puerto Rico på Gran Canaria er nordmenns fremste feriedestinasjon i syden på vinterstid.
.
Lisens: fri

Vakker natur og et behagelig og jevnt klima har bidratt til en betydelig turisttrafikk. Kanariøyene er blant annet et svært populært turistmål for skandinaver. De største turistgruppene kommer imidlertid fra Storbritannia og Tyskland. Turisttrafikken er særlig stor om vinteren, og turistnæringen er blitt hovedpilaren i Kanariøyenes økonomi. Særlig er turismen sterkt utviklet på Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote, men også La Palma, Gomera, Hierro og Fuerteventura har turisme.

En vesentlig del av de som er sysselsatt i turistnæringen, kommer fra det spanske fastlandet. For øvrig er omkring 30 prosent av yrkesbefolkningen sysselsatt innen jordbruk. Cirka en fjerdedel av totalarealet på Kanariøyene er åker, oppstykket i småbruk. Kanariøyene eksporterer særlig bananer, tomater, poteter, løk og avokado. Hovedproblemet for matproduksjon er mangelen på vann til kunstig vanning. Det holdes geiter, sauer og storfe, og muldyr brukes fortsatt som trekkdyr.

Kysten er fiskerik og fiske og fiskeforedling er i framgang. Øyene er også viktige som bunkringshavner, og har status som frihavn siden 1852.

Historie

Sannsynligvis var Kanariøyene kjent alt av fønikerne og er identisk med antikkens «Lykkelige øyer». Europeere kom igjen til øyene på 1200-tallet. De første øyene ble erobret i 1402–1405 av normanneren Jean de Béthencourt, og de ble underlagt Spania som len. I perioden 1478–1496 la Spania også under seg hovedøyene Gran Canaria, La Palma og Tenerife.

På grunn av nærheten til Afrika mottar Kanariøyene mange afrikanske flyktninger som kommer sjøveien, ofte i synkeferdige båter. Svært mange har i løpet av årene satt livet til i håp om «et bedre liv» i Europa.

Oversikt over de største Kanariøyene

Areal i km² Høyeste punkt
Tenerife 2058 3718
Fuerteventura 1726 807
Gran Canaria 1533 1950
Lanzarote 795 671
La Palma 728 2423
Gomera 372 1487
Hierro 278 1501

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg