Det tidligere Kunstindustrimuseet i St. Olavs gate, Oslo

Kunstindustrimuseet i Oslo er nå en del av Nasjonalmuseet for kunst, design og arkitektur. Kunstindustrimuseet i Oslo ble stiftet i 1876, og var et av de eldste kunstindustrimuseene i Europa. 1. juli 2003 ble museet en del av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Museet hadde samlinger av eldre norsk og internasjonal kunstindustri. Samlingene omfattet blant annet eldre tekstilkunst med riksklenodiet Baldisholteppet, norsk sølv, fajanse og glass fra 1700-tallet, samt en stor samling drakter og spesielt kongelige drakter fra 1896 og fremover.

Historikk

Professor Lorentz Dietrichson tok initiativ til opprettelsen av museet, og daglig leder fra starten var Henrik Grosch. Han la vekt på innsamling av norsk folkekunst, blant annet som ledd i arbeidet for å fremme husfliden. Kunstindustrimuseet drev i mange år kursvirksomhet i treskjæring, veving og lignende omkring i Sør-Norge, og museet spilte en sentral rolle ved opprettelsen av Den Norske Husflidsforening. Samlingene av norsk folkekunst ble for en stor del overført til Norsk Folkemuseum i 1950-årene.

Hans Ellefsen Dedekam startet sitt arbeid på museet i 1900, og overtok som direktør ved museet i 1919; en stilling han hadde til 1928. Thor Bendz Kielland satt som direktør fra 1928 til 1960.

Museet flyttet i 1904 sammen med Statens håndverks- og kunstindustriskole i en egen monumental bygning i Oslo (arkitekter Adolf Bredo Greve og Ingvar M. O. Hjorth). Museets utstillinger er fortsatt der, mens biblioteket og kontorene i 2005 ble samlokalisert med de øvrige institusjonene som inngår i det nye Nasjonalmuseet.

Kunstindustrimuseet stengte sine lokaler 16. oktober 2016. Samlingene ble pakket ned og flyttet til det nye Nasjonalmuseet på den gamle Vestbanetomta i Oslo. Det nye Nasjonalmuseet ble åpnet for publikum 11. juni 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Mats Linder

Lenken under «Eksterne lenker» er død.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg