Kunstindustrimuseet i Oslo

Kunstindustrimuseet i Oslo, stiftet i 1876, er et av de eldste kunstindustrimuseene i Europa. 1. juli 2003 ble museet en del av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Museet har fine samlinger av eldre norsk og internasjonal kunstindustri. Samlingene omfatter blant annet eldre tekstilkunst med riksklenodiet Baldisholteppet, norsk sølv, fajanse og glass fra 1700-tallet, samt en stor samling drakter og spesielt kongelige drakter fra 1896 og fremover.

I de senere år har vår samtid og nære fortid vært museets viktigste satsningsområde, noe som har vist seg både gjennom innsamlings- og utstillingsvirksomhet. Typisk for denne utviklingen er museets nyeste basisutstilling «Design og kunsthåndverk 1905–2005».

Historikk

Professor Lorentz Dietrichson tok initiativ til opprettelsen av museet, og daglig leder fra starten var Henrik Grosch. Han la vekt på innsamling av norsk folkekunst, blant annet som ledd i arbeidet for å fremme husfliden. Kunstindustrimuseet drev i mange år kursvirksomhet i treskjæring, veving og lignende omkring i Sør-Norge, og museet spilte en sentral rolle ved opprettelsen av Den Norske Husflidsforening. Samlingene av norsk folkekunst ble for en stor del overført til Norsk Folkemuseum i 1950-årene.

Hans Ellefsen Dedekam startet sitt arbeid på museet i 1900, og overtok som direktør ved museet i 1919; en stilling han hadde til 1928. Thor Bendz Kielland satt som direktør fra 1928 til 1960.

Museet flyttet i 1904 sammen med Statens håndverks- og kunstindustriskole i en egen monumental bygning i Oslo (arkitekter Adolf Bredo Greve og Ingvar M. O. Hjorth). Museets utstillinger er fortsatt der, mens biblioteket og kontorene i 2005 ble samlokalisert med de øvrige institusjonene som inngår i det nye Nasjonalmuseet.

Kunstindustrimuseet stengte sine lokaler 16. oktober 2016. Samlingene skal pakkes ned og flyttes til det nye Nasjonalmuseet som er under bygging på den gamle Vestbanetomta i Oslo. Det nye Nasjonalmuseet er planlagt åpnet for publikum i 2020.

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Mats Linder

Lenken under «Eksterne lenker» er død.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg