Faktaboks

Lillomarka
Etymologi
‘liten elv’
Aurevann

Aurevann i Lillomarka i Nittedal kommune.

Lillomarka er et skogområde i Oslo og Nittedal kommune, begrenset i sør av bebyggelsen i Groruddalen, i vest av bebyggelsen på Grefsen/Kjelsås og Maridalen, i nord og øst av bebyggelsen i Nittedal, også kalt Grefsenmarka. Totalt areal er ca. 62 km2 hvorav knapt halvparten i Oslo.

Ved Alnsjøen finnes rester etter kobbergruver fra 1700-tallet. Alnsjøen er drikkevannskilde. Tidligere gikk de første kongeveiene mellom Oslo og Hadeland/Valdres og Bergen gjennom Lillomarka. Lillomarka har et omfattende løype- og stinett; sportskapell fra 1965.

Grytedalen mellom Store Gryta og Langvatn er vernet som naturreservat, totalt 3,1 km2. Formålet med vernet er å bevare den artsrike gammelskogen i området.

Navnet. Lillomarka er brukt første gang i 1931; Lillo og Storo er deler av en eldre gård, O, norrønt ó en sideform til á, 'å, elv' og sikter trolig til Akerselva.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Heide, Eivind: Lillomarka, Nittedalsmarka, ny utg., 1993, isbn 82-7404-076-7

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg