Faktaboks

Linnea Axelsson
Født
10. desember 1980, Porjus, Jokkmokk

Linnea Axelsson er en svensk-samisk forfatter. Hun debuterte som skjønnlitterær forfatter med romanen Tvillingsmycket i 2010.

Bakgrunn

Axelsson har samisk mor, og er født i 1980 og oppvokst i Porjus i Jokkmokk kommune. Hun er utdannet kunstviter. I 2009 disputerte hun med avhandlingen Omfamningar. Rummets och gränsens meningar ved Universitetet i Umeå.

I 2018 kom dikteposet Ædnan. For den har Axelsson mottatt Studieförbundet vuxenskolans författarpris, Svenska Dagbladets litteraturpris og Sveriges største litteraturpris Augustpriset for 2018, i kategorien Årets skönlitterära bok. Ædnan er den andre diktsamlingen som har fått denne prestisjefylte prisen.

«Ædnan»

Teksten i dikteposet Ædnan er på svensk og strekker seg over 760 sider. Dikteposet følger to samiske familier gjennom tre generasjoner. Første periode er 1920-tallet, med fattigdom, forskning og tvangsforflytninger av reindriftsfamilier i Nord-Sverige. Andre periode er 1950-tallet, med nomadeskoler og den svenske statens assimilering og kolonisering av samene. Tredje periode er 2010-tallet, der yngre generasjoner begynner å ta tilbake sin samiske identitet og kjemper for sine rettigheter. I 2016 stevnet Girjás sameby den svenske stat for retten til å forvalte småviltjakten og fisket i deres beiteområde. Dette gir eposet et dokumentarisk preg og bringer temaet og stemmene i diktene nærmere leseren.

I teksten er det flere stemmer som står i en slektsrelasjon til hverandre. Tidsmessig veksler diktene mellom ulike årstall og tidsperioder, der noen av stemmene framtrer både som barn, unge og voksne. En av stemmene som møter leseren er Lisa. Året er 1956, og hun får vite at hennes storebror Jon-Henrik, eller Jonne, skal begynne på skolen, og må reise til Porjus og bo hos en annen familie. Gjennom Lisa får leseren et bilde av et liten jentes redsel og forvirring over dette som nå skal skje.

Dikteposets nakne og såre tone er både direkte og spørrende. Ikke mye er gjemt i lyriske bilder og figurer, men i diktene er det en sterk lyrisk klang. Diktets stemmer krever at leseren ser, og lytter til hva de har måttet tåle, ser deres smerte, og deres gleder. I gjenklangen etter de vare, men insisterende stemmene er der mange rom som leseren sjøl kan fylle.

Utgivelser

  • Tvillingsmycket, Wahlström & Widström, 2010 (roman).
  • Ædnan. Diktepos, Albert Bonniers Förlag, 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg