Faktaboks

Olga Bjoner
Født
10. desember 1887, Askim
Død
25. juni 1969
Virke
Bondekvinneleder og NS-politiker
Familie

Foreldre: Lærer Jakob Haaland (1853–1929) og Georgine Camilla Bendixen.

Gift 1912 med gårdbruker Jørgen Mathias Bjoner (født 1879), sønn av gårdbruker Sigurd Bjoner og Maren Johanne Narvestad.

Internasjonalt kvinnetreff
Olga Bjoner (til venstre i bunad) under et internasjonalt kvinnetreff i Berlin i 1941.
Av /Das Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0
NS' 8. riksmøte
I september 1942 holdt Nasjonal Samling sitt 8. riksmøte i Oslo. Olga Bjoner er nummer to fra høyre. Nummer en og to fra venstre er Gulbrand Lunde og Albert Viljam Hagelin. I midten står Vidkun Quisling.
Av /Riksarkivet.

Olga Bjoner var en norsk organisasjonskvinne som var leder i bondekvinnebevegelsen og politiker for Nasjonal Samling (NS). Under den tyske okkupasjonen og NS-styret under andre verdenskrig ledet hun Nasjonal Samlings Kvinneorganisasjon (NSK) og Kvinnehirden.

Bjoner var leder for Norges Bondelags Kvinnelagsnemnd fra 1925 til 1941. Hun satt også i Norges Bondelags landsstyre og arbeidsutvalg. Høsten 1940 meldte hun seg inn i NS, og ble i 1941 landsleder for Nasjonal Samlings Kvinneorganisasjon (NSK). Under landssvikoppgjøret etter krigen ble hun idømt en fengselsstraff på seks år.

Bondekvinnelagene

Olga Bjoner var med på å stifte det første kvinnelaget tilsluttet Norges Bondelag i Spjelkavik i 1917, og tok senere initiativ til en lang rekke nye lag. I 1925 ble Norges Bondelags Kvinnelagsnemnd stiftet som en egen avdeling i Bondelaget med henne som leder.

Første landsmøte året etter vedtok at formålet med Kvinnelagsnemnda var å vekke landsbygdas kvinner til samling om felles økonomiske, kulturelle og sosiale verdier. Nemnda skulle også «bekjempe de krefter som søker å utrydde kristendommen og nedbryte folks moral».

Bjoner var medlem av Norges Bondelags landsstyre fra 1927, fra 1928 av arbeidsutvalget. Hun var vararepresentant for Bondepartiet til Stortinget i årene 1930–1933, og hun ble landskjent som foredragsholder og fast redaktør av kvinnestoffet i bondepressen.

Bondelagets internasjonale kontakter lå henne særlig på hjertet; med egen bil gjorde hun i 1930-årene hyppige reiser til Danmark, Tyskland og de baltiske landene. I årene 1939–1940 var hun ikke mindre enn tre ganger i Tyskland, dessuten i Storbritannia og i Königsberg. Ved hjemkomsten i januar 1940 rapporterte hun til Utenriksdepartementet at hennes kontakter hadde advart henne mot en kommende tysk aksjon mot Norge som svar på britisk aktivitet.

Bondelagets Kvinnelagsnemnd hadde våren 1940 486 lokallag med rundt 20 000 medlemmer, og var en av landets største kvinneorganisasjoner.

Andre verdenskrig

Kvinnehirden
Vidkun Quisling og Olga Bjoner, leder for NS Kvinneorganisasjon, møter kvinnehird på Slottsplassen 17. mai 1944. Anledningen er NSKs tiårsjubileum.
Av /Riksarkivet.

Høsten 1940 nærmet Bjoner seg for første gang Nasjonal Samling (NS). Under Bondelagets forhandlinger med Vidkun Quisling, som endte med brudd, talte hun for en tilnærming. I oktober 1940 meldte Bjoner seg inn i NS. Med grunnlag i en meget omstridt fullmakt fra et landsmøte i Kvinnelagsnemnda i november 1940 fortsatte hun som leder her til 1941. Dette vekket sterke, negative reaksjoner, og Bondekvinnelagene gikk gradvis i oppløsning. I 1941 søkte Bjoner selv permisjon fra stillingen. Hun begrunnet dette med at hun var klar over at hun skapte uro i lagene gjennom sin politiske virksomhet.

Nasjonal Samlings Kvinneorganisasjon

Fra desember 1940 til 1941 var Bjoner propagandaleder i Nasjonal Samlings Kvinneorganisasjon (NSK), en særorganisasjon i NS, et skritt som vakte oppsikt. Et harmdirrende brev fra Ella Anker sirkulerte som illegalt skrift våren 1941. I 1941 overtok Bjoner som landsleder (fra 1944 med betegnelsen riksleder) etter Øyvor Hansson. Hun var også redaktør for NSKs blad Heim og Ætt, som kom ut fra 1942. Samme år ble hun leder for Kvinnehirden.

Under Bjoners ledelse ble NSK bygd ut til ca. 16 000 medlemmer, nesten 1/3 av partiets totale medlemstall. NSK drev mødreskoler, husstellstasjoner og systuer landet rundt. I lagene ble det stoppet strømper for frontkjemperne og etter hvert også for Wehrmacht. For å unngå beslag av kirkeklokkene samlet NSK inn 2,5 tonn metaller fra husholdningene.

I 1944 ble Bjoner leder for det militært organiserte Kvinnenes Hjelpekorps (KHK), som hun selv tok initiativ til å bygge opp for å komme arbeidsmobilisering av kvinnene i forkjøpet.

Politisk ståsted

Bjoner sto i et sterkt og gjensidig motsetningsforhold til Rikskommissær Josef Terboven, og mistilliten var gjensidig. Bjoner og ønsket å forsvare det hun oppfattet som norske verdier og interesser. Dette preget også hennes kvinnesyn. Hun tok avstand fra den tyske, nazistiske ideologien, hvor kvinners plass var i den private sfæren rundt hjemmet og barna.

Samtidig var Bjoner fullt innforstått med Vidkun Quislings og Nasjonal Samlings politikk, som innebar samarbeid med – og underordning under de tyske okkupantene, samt støtte til tysk krigføring.

Innen SS var hun populær, fordi hun ut fra et militant kvinnehensyn gikk inn for at især partiets tillitsmenn burde gjøre tjeneste ved østfronten: Det eneste stedet en mann var uunnværlig, var ved fronten, fremholdt hun ved flere anledninger.

Bjoner skrev selv at hun bygde opp et program for NSK som var i tråd med det bondekvinnelagene hadde arbeidet etter, og som hun hadde lagt til rette for. Hennes linje var agrarfeministisk, med tydelig brodd mot den urbane likestillingslinjen som hun hadde motarbeidet helt siden 1930-årene, da hun talte for innføring av barnetrygd på et helt annen grunnlag enn for eksempel Kristine Bonnevie. Den norske kvinnen skulle være som i sagatiden, sterk, sunn og handlekraftig. Morskallet var det viktigste i hennes liv, og nettopp derfor skulle hun delta i politikk og samfunnsliv, side om side med mannen. Kristendommens grunnverdier skulle vernes, og folkemoralen ivaretas. På initiativ fra NSK ble de offentlige mødrehygienekontorene (som formidlet info om blant annet prevensjon) stengt i 1941.

Motstand

Bjoner arbeidet iherdig for økt kvinneandel på alle nivåer av partiet og agiterte for kvinnenes betydning for politikk og samfunnsliv, noe hun med bitterhet måtte innse var minst like tungt i NS som ellers.

Både i og utenfor NS ble Bjoner møtt med kritikk og latterliggjøring, skjellsord og hets. Uttrykket «riksrøya» satte seg nærmest som en fast betegnelse. Bjoner hadde hatt store ambisjoner om sin egen og NSKs posisjon, men kom nesten ingen vei. Hun mente kvinnene i NSK ble ignorert, isolert og diskriminert i NS, og at de ikke hadde noen gjennomslagskraft i den alminnelige, norske befolkningen.

Selv var hun oppgitt over motbøren, ikke minst den hun følte fra egne rekker, og regnet i 1944 situasjonen som «uholdbar» og at NS kan «råtne opp innenfra», slik hun uttrykte det i NSKs årsmelding i 1943. Heller ikke utad la hun skjul på at NS førte en håpløs kamp i opinionen: «Man blir hånet, spottet og utsatt for de aller verste ting ... Det er så forferdelig at en nesten fristes til å miste troen på eget folk.»

Landssvikoppgjøret

Etter krigen ble Bjoner arrestert hjemme på gården i Hobøl i maidagene 1945, brakt til fengselet i Moss og siden til Bredtvet, hvor hun satt i varetekt i to år (713 dager). Under fangenskapet opplevde hun trakasserier og stadig sjikane, dertil seksuelle overgrep, og ble helsemessig brutt ned.

Rettssaken i Eidsivating lagmannsrett i mars 1948 ble ledet av lagmann Erik Solem. Selv var hun sykepermittert da dommen falt. Hun ble dømt til seks års fengsel, rettighetstap (blant annet tap av stemmeretten) og 15 000 kroner i erstatning. Retten fant at hun som forgrunnsskikkelse i NS bar fullt ansvar for okkupasjonstidens tyngsler, og festet ingen tiltro til hennes forklaring om at hun hadde handlet til landets eller kvinnenes beste.

I 1955 ga hun ut boka Dette har hendt. Et tidsbilde på eget forlag. Boka er et forsvar for hennes handlinger og synspunkter, og et bittert angrep på forholdene i fengselet.

Utgivelser

  • Den norske kvinne og den nye tid i Heim og Samfund, 1941
  • Mot lysere tider. Artikler og taler, 1943
  • Dette har hendt. Et tidsbilde, 1955

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dahl, Hans Fredrik: biografi Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2), bind 1, 1999
  • Dragsund, Kirsti: Kvinneliv for bygdeliv: 50 år med Norges Bondekvinnelag. Landbruksforlaget 1995
  • Gran, Kerstin Marianne: For heim, Ætt og fedreland. Nasjonal Samlings Kvinneorganisasjon 1933-1945. Hovedoppgave i historie, Universitetet i Oslo 1998
  • Ohman-Nielsen, May-Brith: «Olga Bjoner». I Dahl, Hans Fredrik m.fl.: Norsk krigsleksikon 1940-45, s. 42f.. Cappelen, Oslo 1995
  • Ohman-Nielsen, May-Brith: Jord og ord. Bondepartiet 1915–1940, doktoravhandling, Historisk institutt, UiB, 1997
  • Rovde, Olav: I kamp for jamstelling 1896–1945, bind 1 av Hundre år for bygd og bonde 1896–1996, 1995

Faktaboks

Olga Bjoner
Historisk befolkningsregister-ID
pc00000001767919

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg