Tidlig i 1860-årene begynte Waage å utføre en lang rekke eksperimenter hvor han studerte hvordan kjemiske stoffer reagerer med hverandre og dannet nye stoffer. Guldberg og Waage satte så opp en beskrivelse av disse forsøkene hvor de konkluderte med at reaksjonene går begge veier A + B = G + H med en bestemt hastighet. Dette ble beskrevet i tre foredrag i Videnskabs-Selskabet i Christiania 1864 og trykket året etter. Det er dette som ble kalt «Guldberg og Waages massevirkningslov» og som i dag kalles massevirkningsloven.
Etter ytterligere arbeider kom de frem til at reaksjonen var avhengig av konsentrasjonen av stoffene aA + bB ... = gG + hH ..., der a, b ... er koeffisienten i den balanserte ligningen. Når reaksjonen var kommet i likevekt, var likevektskonstanten K = , hvor [A], [B] ... representerer molare konsentrasjoner. Dette ble publisert i 1867 og 1879. Det har senere vist seg at likevekten er temperaturavhengig.
Selv om avhandlingene delvis ble publisert på fransk og i utenlandske fagtidsskrifter, tok det tid før omverdenen ble oppmerksom på resultatene. Det var først da den tyske kjemikeren Wilhelm Ostwald refererte til massevirkningsloven i en avhandling i 1877 og den nederlandske kjemiker J. H. van't Hoff samme år på egen hånd kom frem til de samme funnene, at de to nordmennenes oppdagelse ble internasjonalt kjent.
Før Waage og Guldberg avsluttet samarbeidet om dette emnet, gav de en revidert fremstilling av sine konklusjoner i avhandlingen som ble publisert på norsk og tysk i 1879. Med dette var deres internasjonale ry definitivt etablert. Massevirkningsloven har i ettertid fått en moderne utforming i den såkalte termodynamiske massevirkningslov, som tar utgangspunkt i aktiviteter istedenfor Waage og Guldbergs konsentrasjoner.
Waage var interessert i mange områder av kjemien. Studentene kalte ham ofte «lille Peter surstoff» og moret seg over en formulering han en gang benyttet under en kjemisk demonstrasjon: «Som mine herrer kan se, er surstoff en usynlig gass uten lukt og smak.»
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.