Richters skala er en skala for å karakterisere styrken av jordskjelv. Den er bare gyldig i California og har siden blitt erstattet av andre skalaer.

Faktaboks

Uttale
rˈikjtərs –

Skalaen ble innført i 1935 av den amerikanske seismologen Charles Francis Richter, men ble utover i 1970-årene erstattet av andre beregningsmåter i vitenskapelig sammenheng. Det er fordi det var upraktisk å bruke en skala knyttet til en bestemt type seismograf. Hvordan de største jordskjelvsvingningene avtar med avstanden fra jordskjelvets episenter avhenger dessuten av egenskapene til jordskorpen i det aktuelle området.

Definisjon

Richters skala benytter en størrelse kalt den lokale magnituden. Denne betegnes med ML og er definert ved: 10ML = A, der A er det største utslag i mikrometer målt på en Wood-Anderson-seismograf plassert 100 km fra jordskjelvets episenter. Null på Richters skala betyr at utslaget på seismometeret er 1 mikrometer, siden 100 = 1.

Dette betyr videre at utslaget på seismografen blir ti ganger større når den lokale magnituden øker med 1. Dette svarer til at den energien som utløses ved jordskjelvet, blir omtrent 30 ganger større.

Det er ingen teoretisk øvre grense for den lokale magnituden. Målinger har vist at på jorda har det i moderne tid vært jordskjelv med verdier av ML opp mot 9. En kan normalt føle jordskjelv over styrke 2.

Beskrivelse av virkning

Richters skala er knyttet til utløst energi i skjelvets sentrum. Den modifiserte Mercalli-skalaen (som er en av flere lignende skalaer) brukes til å beskrive virkningen på et gitt sted, på en skala fra I til XII.

Richtertall Virkning nær episenter Intensitet (Mercalli) Anslått antall skjelv per år
<2,0 Vanligvis ikke følbart < II >1 million
2,0–2,9 Marginalt følbart I–III >300 000
3,0–3,9 Merkes av noen III–V 49 000
4,0–4,9 Merkes av de fleste IV–VI 6200
5,0–5,9 Ødeleggende rystelser VI–VIII 800
6,0–6,9 Ødeleggelser med dødsofre VII–IX 108
7,0–7,9 Kraftige skjelv, omfattende skader IX–XI 18
≥ 8,0 Store skjelv, katastrofale skader X–XII 1–1,5

Historikk

Charles Francis Richter beregnet størrelsen (styrken) på jordskjelv i California ved å bruke avstanden til jordskjelvet og størrelsen på utslaget (amplituden) på seismografen. Siden har Richters skala blitt erstattet av andre skalaer som bedre håndterer jordskjelv globalt, spesielt moment-magnitudeskalaen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg