Rowland Greenberg

Faktaboks

Rowland Greenberg
Rowland Charles Wentworth Greenberg
uttale:
grˈi:nberg
født:
28. august 1920, Oslo
død:
2. april 1994, Oslo

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Rowland Greenberg
Av /NTB Scanpix ※.

Rowland Greenberg

Av /KF-arkiv ※.

Rowland Greenberg var en norsk jazzmusiker, trompeter og sanger.

Greenberg var en ledende personlighet i norsk jazzliv i 1940- og 1950-årene, aktiv i miljøet nesten helt frem til sin død. Han markerte seg som en fremragende solist i swingstil allerede mot slutten av 1930-årene og spilte også en periode i Storbritannia, før han fra 1940 ledet egne smågrupper.

Siste del av 1940-årene spilte han ofte i Sverige, hvor han også turnerte med Charlie Parker i 1950 og medvirket på albumet Charlie Parker in Sweden. I 1956 ble han den første som mottok Norsk Jazzforbunds ærespris «Buddy». Han fortsatte å lede smågrupper i swingstil på konserter, klubber og festivaler, og gjorde flere innspillinger i Sverige, blant annet med Teddy Wilson.

Greenberg var den første norske jazzmusikeren med en personlig stil av internasjonal kvalitet. Han var i utgangspunktet påvirket av Roy Eldridge, spesielt når det gjaldt rytmikk og intensitet, men utviklet etter hvert en mer moderne harmonisk og melodisk oppfatning. Fra 1981 mottok han Statens garantiinntekt. Av album kan nevnes Swing Is the Thing (1970) og How About You? (1986).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg