Faktaboks

Runar Hodne
Født
1970

Runar Hodne er en norsk regissør innen både teater og film, utdannet ved regilinjen på Statens Teaterhøgskole. Han mottok Heddaprisen 2001 for sin regi av Jon Fosses Nokon kjem til å komme, vist ved Nationaltheatret samme år, og ble igjen nominert i 2013 for regien av Arthur Millers En handelsreisendes død for Trøndelag Teater.

Hodne var del av den kunstneriske ledelsen på Torshovteatret fra 2007 til 2009, og i denne perioden iscenesatte han blant annet Goethes Faust (2007) og Ben Jonsons Volpone (2008). Blant hans øvrige regioppgaver ved Nationaltheatret er Vild-måken, som var en sammensetning av Ibsen og Tsjekhov (2002), Ibsens Fruen fra havet (2004) og Demoner 2014 (2014). Sistnevnte var en ny tekst av Geir Gulliksen, basert på Dostojevskijs De besatte.

Ved Den Nationale Scene satte han opp Lars Noréns Blod i 2002. Ved Det Norske Teatret har han blant annet iscenesatt Sarah Kanes Fedras kjærleik (2005) og Friedrich Schillers Don Carlos (2010), og for Trøndelag Teater har han blant annet regissert Finn Iunkers Ifigeneia (2010) og Shakespeares Hamlet (2015).

Runar Hodne har dessuten arbeidet som regissør i Sverige, Danmark og Italia: ved Aarhus Teater, Aalborg Teater, Det Kongelige Teater i København, Stadsteatern i Stockholm og Teatro della Limonaia i Firenze. Hans oppsetning av Anna Karenina i Aalborg mottok to Reumert-priser, begge i skuespillerkategorier. Hodne var dessuten selv nominert i regiklassen, og forestillingen var nominert i klassen for beste forestilling.

Runar Hodne regisserte spillefilmen Mot Moskva (2003), en film han også, i samarbeid med Jo Strømgren, skrev manus til.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg