Sørmarka er en del av Oslomarka i Oslo og Nordre Follo og Enebakk kommuner i Akershus. Sørmarka er egentlig en naturlig del av Østmarka, men man bruker ofte betegnelsen Sørmarka om den sørvestligste del av denne, sørvest for Enebakkveien (Riksvei 155).

I vest begrenses Sørmarka av den bymessige bebyggelsen sørover fra Oslo gjennom Nordre Follo, i sør av riksvei 154 mellom Ski og Enebakk. Sør for denne ligger den såkalte Gaupesteinsmarka i grensetrakten mot Hobøl, av mange likevel regnet som en naturlig del av Sørmarka. Her finner man de høyeste områdene i Sørmarka med Mjærskogkollen 300 meter over havet.

Sørmarka gjennomløpes fra nord til sør av Mossevassdraget. Helt i vest følger E6 stort sett grensen mellom Sørmarka og den bymessige bebyggelsen. Sørmarka er mye brukt som turterreng. I Sørmarka ligger LO-skolen (Sørmarka) og tettstedet Siggerud.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Løvland, Birger, red.: Sørmarka, 2006.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg