Spålen–Katnosa naturreservat er et naturreservat i Ringerike, Jevnaker og Lunner kommuner. Det ble opprettet 23. juni 1995 og har et areal på 20 296 dekar.

Spålen–Katnosa er Nordmarkas største reservat og omfatter et typisk nordmarkslandskap, med vide skogkledde åser og store vann, brutt av bratte skrenter og forkastninger, særlig lengst i sør. Pershusfjellet er reservatets mest fremtredende formasjon med sin til dels stupbratte østside.

Skogen har mange steder urskogspreg, andre steder med tydelige tegn til tidligere tiders hogst og planting. Dette gjelder særlig omkring Aklangsbrenna.

Blomsterfloraen skiller seg ikke nevneverdig fra andre steder i Marka, men en serie sjeldne sopparter og lavarter er påvist i reservatet så som lappkjuke, rosenkjuke, gul snyltekjuke og huldrestry.

Området er også rikt på kulturminner, så som fløtingsanlegg, gamle driftsveier, setrer og bruk med tidligere fast bosetting.

Atkomst og opphold

Atkomsten er lettest med bil på bomvei fra Jevnaker til Tverrsjøen, og så enten mot Roensetra eller nedover Sinnerdalen til bom cirka en kilometer til reservatgrensen. Flere stier krysser området.

Like sør for Store Sinnera ligger Sinnerdammen turisthytte, som er en ubetjent DNT-hytte.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ryvarden, Leif: Nordmarka natur og miljø. Dreyers Forlag, 2014.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg