Storholmen fyrstasjon slik den så ut da uthuset fremdeles var på plass.
Storholmen fyrstasjon i Giske
Storholmen fyrstasjon slik den så ut da uthuset fremdeles var på plass.
Av .
Storholmen fyrstasjon  våren 2024. Mesteparten av uthuset er vekk og det har fått en helikopterplattform på toppen.
Storholmen fyrstasjon våren 2024. Mesteparten av uthuset er vekk og det har fått en helikopterplattform på toppen.

Storholmen fyr er en fyrstasjon nordvest av Vigra, i Giske kommune, Møre og Romsdal. Den ble opprettet som innseilingsfyr i 1920, automatisert og avbemannet i 1980.

Navnet

Fyret har navn etter den store holmen det ligger på.

Historikk

Fyret på den værharde og vanskelig tilgjengelige Storholmen ble bygget for å vise innseilingen til Vigrafjorden. Det bestod av et støpejernstårn på en høy betongfot. Fyrbetjeningen på tre mann fikk sine rom i tårnet. I 1962 ble fyret elektrifisert med strøm fra egne aggregater. Helt frem til 1970 måtte folk og varer som skulle til fyret heises i land med kran fra båt, men etter det ble helikoptertransport tatt i bruk.

Selve fyrtårnet er fremdeles i god stand, men øvre deler av uthuset ble fjernet i 2020, bare naustet i underetasjen i betong står fremdeles. På toppen av det er det laget en landingsplattform for helikopter. På grunn av vanskelige landingsforhold og værhard beliggenhet er det ingen planer om å gjøre Storholmen til besøksfyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Eynden, Jo van der og Lauritzen, Per Roger (2023). Kystens veivisere, Norsk fyrhistorie fra A til Å. Vigmostad og Bjørke

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg