Faktaboks

Thomas Jefferson
Uttale
dʒˈefəsn
Født
13. april 1743, Shadwell, Kolonien Virginia, Britisk Amerika
Død
4. juli 1826, Charlottesville, Virginia, USA
Thomas Jefferson
Thomas Jefferson var USAs 3. president i 1801–1809. Han hadde en stor del av æren for utformingen av den amerikanske uavhengighetserklæringen.
Av .
Thomas Jefferson
Endelig plan for Monticello, med trekk fra Palladio, bl.a. søyleforhaller.
Thomas Jefferson
Av .

Thomas Jefferson var en amerikansk politiker for det demokratisk-republikanske partiet, vitenskapsmann og USAs tredje president i 1801–1809.

Jefferson var storgodseier og sakfører, men i 1769 kom han inn i det politiske liv som medlem av Virginias representanthus. Han deltok på den andre kontinentale kongress i 1775–1776 og hadde en stor del av æren for utformingen av den amerikanske uavhengighetserklæringen.

Fra 1785 til 1789 var Jefferson amerikansk utsending til Frankrike, og i 1790–1793 var han USAs første utenriksminister. Hans uenighet med kabinettets sterke mann, Alexander Hamilton, som arbeidet for sentralisering og proteksjonisme, førte til Jeffersons avgang i 1793. I spissen for et nytt opposisjonsparti, det demokratisk-republikanske (det nåværende demokratiske parti regner gjerne Jefferson som sin grunnlegger), seiret han ved presidentvalget i 1800 og var USAs president i to perioder frem til 1809.

I 1803 ble det inngått en avtale mellom USA ved Jefferson og Frankrike ved førstekonsul Napoléon Bonaparte hvor USA kjøpte fransk Louisiana for 50 millioner franc. Handelen betegnes som Louisiana Purchase, og området utgjør i dag 15 amerikanske stater og to kanadiske provinser.

Jefferson var ikke bare en tradisjonsskapende politiker, men også en betydelig tenker og vitenskapsmann. Han hadde dessuten kunstneriske evner og var en av USAs ledende arkitekter. Han etterlot seg arkitektoniske verker av varig verdi, blant annet Virginia State Capitol i Richmond (1795), som han utformet sammen med den franske arkitekten Charles-Louis Clérisseau. Han tegnet også sitt eget hjem Monticello og de eldste bygningene ved University of Virginia i Charlottesville (1805–1824). Disse står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Thomas Jefferson døde i 1826. Etter eget ønske ble innskriften på gravsteinen hans at han var forfatteren av USAs uavhengighetserklæring, at han skrev Virginias lov om religionsfrihet, og at han stiftet University of Virginia.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Peterson, Merrill D.: Thomas Jefferson and the New Nation : A Biography, 1970
  • Bedini, Silvio A.: Thomas Jefferson : Statesman of Science, 1990
  • Ellis, Joseph J.: American Sphinx: The Character of Thomas Jefferson, 1997
  • Malone, Dumas: Jefferson and His Time, 1948–1981, 6 bind.
  • Tucker, Robert W. & David C. Hendrickson: Empire of Liberty : The Statecraft of Thomas Jefferson, 1990

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg