Vikingskipshuset

Vikingskipshuset på Bygdøy er en museumsbygning i Oslo tegnet av Arnstein Arneberg etter arkitektkonkurranse i 1914.

Vikingskipshuset
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gokstadskipet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vikingskipshuset på Bygdøy er en museumsbygning i Oslo tegnet av Arnstein Arneberg etter arkitektkonkurranse i 1914. Den tilhører Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo og rommer skipsfunn fra vikingtiden. Avdelingen som rommer Osebergskipet ble åpnet 1926, fløyene med Gokstadskipet og Tuneskipet 1932, vestibylen og fløyen med gjenstandene fra Osebergskipet i 1954.

Osebergskipet

Osebergskipeter cirka 21,5 m langt. Det ble gravd ut i Slagen i Vestfold i 1904, det rikeste av gravfunnene fra vikingtiden i Norge. Skipet er bygd omkring år 820 av utsøkte eikematerialer og gravlagt rundt 834. Stevnene er smykket med dyreornamentikk, og forstavnen er avsluttet med et opprullet ormehode, det eneste «dragehode» bevart fra norsk vikingtid. De to gravlagte kvinnene har fått med seg et rikholdig utstyr – en vogn og tre sleder, fem utskårne «dyrehodestolper», jernbeslåtte kister og skrin med mer. Det er funnet rester av norske og utenlandske tekstiler.

Gokstadskipet

Gokstadskipeter cirka 23,5 m langt, ble gravd ut i Sandar i Vestfold i 1880. Det er 50 år yngre enn Osebergskipet. Fartøyet er bygd av eik, med en solid mastkonstruksjon og med 32 årer. Gokstadhøvdingens gravgods har bestått av tre småbåter, våpen, hester, hunder, brettspill og to påfugler.

Tuneskipet

Tuneskipetble gravd ut i Rolvsøy i Østfold i 1867. Skipet er fra rundt 910. Det har vært cirka 20 m langt, men var ikke så godt bevart at det kunne rekonstrueres med sikkerhet. Skipet er forsterket med jernbånd etter utgravningen. Bare få enkle tresaker er bevart av gravgodset.

Alle tre skip har vært forsynt med gravkammer; samtlige har vært plyndret.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg