apatitt

Hydroksylapatitt fra Snarum.
hydroksylapatitt
Av .

Apatitt

Av /KF-arkiv ※.
Fluorapatitt fra Froland. Foto Per Aas, Naturhistorisk museum
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Apatitt, gruppe mineraler som omfatter de mest alminnelige fosfatmineralene som forekommer i små mengder i nesten alle magmatiske bergarter, i de fleste metamorfe bergarter, og utgjør hovedbestanddelen av enkelte sedimentære bergarter (se fosforitt). Apatitt opptrer som heksagonale krystaller eller i massiv form og kan ha mange forskjellige farger.

Faktaboks

uttale:
apatˈitt
etymologi:

av gresk apate 'bedrag' og -itt, da mineralet er lett å ta feil av

Vanlig apatitt eller fluorapatitt har sammensetningen Ca5(PO4)3F, men apatittgruppen omfatter også en rekke andre mineraler med til dels komplisert kjemisk sammensetning. De viktigste apatitter foruten fluorapatitt er hydroksylapatitt (OH) og klorapatitt (Cl) (monoklin symmetri). Britholitt inneholder større mengder lantanoider og silisium. Karbonat-fluorapatitt (tidligere francolitt) og karbonat-hydroksylapatitt (tidligere dahllitt) er ikke lengere godkjente som egene mineraler, men er varianter av fluorapatitt og hydroksylapatitt.

Apatitt spiller en stor rolle som fosforkilde for plantene, både ved forvitring og som råmateriale for fremstilling av kunstgjødsel (se fosforgjødsel). Også verdifulle lantanoider, for eksempel europium, kan utvinnes av apatitt.

Tidligere var det i Sør-Norge drift på ganger av apatitt, særlig ved Ødegården i Bamble, produksjon opp til 10 000 tonn i året. Store apatittleier blir drevet på Kolahalvøya i Russland, hvor Norsk Hydro er involvert. Den betydeligste fosfatproduksjon kommer imidlertid fra sedimentære fosforittleier i USA og Nord-Afrika.

Til apatitt-gruppen hører også pyromorfitt, mimetesitt og vanadinitt (se pyromorfitt).

Egenskaper

Egenskap Verdi
Kjemisk formel Ca5(PO4)3(F,Cl,OH)
Hardhet 5
Densitet 3,1–3,2 g/cm³
Krystalliserer Heksagonalt

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Finn Bjørnå

Er Norsk Hydro fremdeles involvert på Kola? Eller har Yara overatt?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg