Befolkningspyramide for Norge 2022
En befolkningspyramide er en grafisk måte å beskrive en befolkning på. Denne viser de ulike aldersgruppene i den norske befolkningen fra 2022, med kvinner til høyre og menn til venstre.
Kilde: Statistisk sentralbyrås befolkningsstatistikk
Befolkningspyramide for Norge 2022
Lisens: CC BY SA 3.0

Demografi er befolkningslære eller befolkningsbeskrivelse. Faget beskriver og forklarer befolkningers størrelse, alders- og kjønnsfordeling, geografiske fordeling, samt de demografiske komponentene fruktbarhet, dødelighet og migrasjon (migrasjon omfatter både flytting og inn-/utvandring).

Faktaboks

Uttale
demografˈi
Etymologi
av gresk demos ‘folk’ og grafein ‘skrive’

Studier av menneskers levekår og livsbetingelser, økonomiske forhold og helse, giftermål og samlivsformer danner et viktig grunnlag for forklaringer av demografisk endring, altså endringer i befolkningsvekst, fruktbarhet, dødelighet og flytting/migrasjon.

Demografiske forhold kan i sin tur bidra til å forklare andre samfunnsendringer. For eksempel er tilgangen på arbeidskraft og andelen barn og eldre i befolkningen viktig for et samfunns økonomi.

Studiet

I høyere utdanning inngår faget demografi ofte i studieprogrammer som sosiologi, samfunnsøkonomi, historie, statsvitenskap og samfunnsgeografi. Også i videregående skole blir det undervist i demografiske emner.

To typer analyser

Det er vanlig å skjelne mellom formelle og materielle befolkningsanalyser.

I de formelle befolkningsstudiene blir en demografisk endring forklart av andre demografiske forhold. For eksempel forklares fødselstall ved hjelp av andelen kvinner i fødedyktig alder, eller dødelighet ved hjelp av andelen gamle i en befolkning.

I de materielle befolkningsstudiene blir demografiske hendelser forklart ved hjelp av ikke-demografiske forhold. For eksempel kan man se endringer i fødselstall i forhold til befolkningspolitiske tiltak eller endringer i dødelighet i forhold til bedringer i helsetilbudet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg