Grønnfinker av . CC BY SA 3.0

grønnfink

Grønnfink (Carduelis chloris)
Lisens: CC BY SA 3.0
Grønnfinken til venstre er relativt lik den unge grønnsisiken til høyre med tilsvarende grå og gulgrønne farger. Men merk markant størrelsesforskjell og nebbformen der grønnfinken har kraftig kjegleformet nebb mens grønnsisikens nebb er relativt langt og spisst. 

Grønnfink

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Grønnfink på fôringsautomat

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Grønnfink, fugleart i finkefamilien.

Faktaboks

også kjent som
«svenske»
Carduelis chloris

Stor som en gråspurv, grønngul og med et kjegleformet, kraftig nebb som kjennetegner frøspisere. Hunnen er mer grå enn grønngul, og er svakt streket på ryggen. Begge kjønn har gule vingebremmer (håndsvingfjærene) og stjerten er gul innerst på hver side, begge karakterer tydeligere hos hanner.

Grønnfinken hekker i hele Europa til nordvestlige Afrika og Vest-Asia; hos oss i lavlandet fra Sørlandet til Troms, i Sør-Norge også relativt vanlig opp mot skoggrensen. Reir i einerbusker eller større trær. 5–6 egg ruges i 13–14 døgn, og ungene flyr ut etter 14 dager.

Stand- og streiffugl, men en del trekker ut av landet om høsten. Svært vanlig gjest på fuglebrett og foringsautomater med solsikkefrø.

Eksterne lenker

Ung grønnfink (Carduelis chloris)
Lisens: CC BY SA 3.0

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg