kylling

En kylling er en unge av tamhøns og hønsefugler fram til den når kjønnsmoden alder og legger sitt første egg. Kylling brukes også som betegnelse på kyllingkjøtt, altså kjøtt fra kylling av tamhøns.

Faktaboks

uttale:

kjˈylling

etymologi:

norrønt kjúklingr

også kjent som:

kjukling

Eggeproduksjon

Kyllinger (av tamhøns) til eggproduksjon omsettes normalt som daggamle kyllinger fra rugerier og til livkyllingoppdrettere. Disse selger verpeferdige eller noe yngre kyllinger til de ca. 2600 eggprodusentene i Norge. I moderne bingeoppdrett holdes opp til flere tusen kyllinger i binger med strø. Når de er 16–18 uker gamle, omsettes de som verpeferdige kyllinger.

I eggproduksjonen kjønnssorteres kyllingene, og bare hønekyllingene lever opp. I slaktekyllingproduksjonen produseres det på begge kjønn.

Slaktekylling

Slaktekyllingene, som skal produsere kyllingslakt, er tyngre enn kyllingene til eggproduksjon. De oppdrettes i binger og i store enheter. Ca. 40 % av slaktekyllingene produseres i besetninger med over 35 000 dyr. Over 30 millioner slaktekyllinger settes inn i produksjonen hvert år. Kyllingene slaktes i gjennomsnitt ved 31 dagers alder, de veier da ca. 1 kg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg