Kyllinger
En dag gamle kyllinger av tamhøns.
Kyllinger
iStock.

En kylling er en unge av tamhøns og andre hønsefugler fram til den når kjønnsmoden alder og legger sitt første egg hvis den er høne. Kylling brukes også som betegnelse på kyllingkjøtt, altså kjøtt fra kylling av tamhøns.

Faktaboks

Uttale

kjˈylling

Etymologi

norrønt kjúklingr

Også kjent som

kjukling

Eggeproduksjon

Kyllinger (av tamhøns) til eggproduksjon omsettes normalt som daggamle kyllinger fra rugerier og til livkyllingoppdrettere. Disse selger verpeferdige eller noe yngre kyllinger til de ca. 2600 eggprodusentene i Norge. I moderne bingeoppdrett holdes opp til flere tusen kyllinger i binger med strø. Når de er 16–18 uker gamle, omsettes de som verpeferdige kyllinger.

I eggproduksjonen kjønnssorteres kyllingene, og bare hønekyllingene lever opp. I slaktekyllingproduksjonen produseres det på begge kjønn.

Slaktekylling

kyllingfilet
Kyllingfileter.
kyllingfilet
Shutterstock.

Slaktekyllingene, som skal produsere kyllingslakt, er tyngre enn kyllingene til eggproduksjon. De oppdrettes i binger og i store enheter. Ca. 40 % av slaktekyllingene produseres i besetninger med over 35 000 dyr. Over 30 millioner slaktekyllinger settes inn i produksjonen hvert år. Kyllingene slaktes i gjennomsnitt ved 31 dagers alder, de veier da ca. 1 kg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg