Prydrabarbra

Prydrabarbra, Rheum palmatum var. palmatum(blomster i forgrunnen og mørke blader)dyrkes som en dekorativ plante. I bakgrunnen sees blader av en annen art av rabarbra.

Rabarbra er en planteslekt i slireknefamilien som består av omtrent 50 arter.

Faktaboks

Uttale
rabˈarbra
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Rabarbraplantene har en stor og grov jordstengel, store, hjerteformede blad med lange, tykke og saftige bladstilker, og små, uanselige blomster som sitter sammen i en stor, grenet topp.

Utbredelse

Det finnes omtrent 50 arter i slekten som kommer fra høyereliggende strøk av Sentral- og Øst-Asia. I Norge finnes det én art som er viltvoksende, munkerabarbra, R. rhaponticum. Denne er oppført på Artsdatabankens rødliste for 2021 som kritisk truet.

Bruk

I hager dyrkes prydrabarbra, R. palmatum og hagerabarbra, R. rhabarbarum. Dyrking av hagerabarbra begynte først på 1800–tallet i Norge. Bladstilkene brukes til suppe, grøt, kompotter, syltetøy, fruktvin osv. Den sure smaken skyldes oksalsyre og eplesyre. Matrabarbara inneholder cirka 13 milligram vitamin C, 280 milligram kalium, 94 prosent vann og 70 kJ tilført energi per 100 gram spiselig vare. Legerabarbra, R. officinale, var tidligere viktig som medisinplante.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rabarbra
Rheum
Artsdatabanken-ID
102949
GBIF-ID
2888863

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg