Lepisma saccharina

lepisma saccharina, sølvkre. Foto fra: Midtsjælland, Danmark

Sølvkre er en insektart i familien Lepismatidae i ordenen børstehaler, Thysanura. De er opptil 1 cm lange, sølvglinsende, vingeløse insekter med bitende munndeler og en flattrykt, skjelldekket kropp som ender i tre haletråder.

Faktaboks

Også kjent som
Lepisma saccharina
Vitenskapelig navn
Lepisma saccharinum
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Fremmedartstatus i Norge
NK – Ingen kjent risiko

Levevis

De lever 2–4 år og gjennomgår ca. 20 hudskifter. De er livlige, men lysskye. Forstyrres de, piler de lynsnart av sted og søker skjul. Kosten er særlig rester fra sukker- og stivelsesholdige stoffer i matvarer, tapetklister osv., av og til kan de også gnage hull i tapeter, bokbind, stivet tøy og kunststoffer. De holder til i hus, særlig i kjøkken og bad, bak komfyrer og ovner, langs rørgjennomføringer og under vasker. På loft og i kjeller kan de ofte usjenert leve av fuktig papir, bøker og liknende.

Bekjempelse

Ved masseopptreden er det meget viktig å få gjort omgivelsene tørrere og sørge for grundig, tørt renhold. Fordi de er glade i sukkerstoffer, kan sukkerholdig åte som brukes mot maur også med hell brukes mot sølvkre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lepisma saccharinum
Artsdatabanken-ID
131371
GBIF-ID
1421091

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg