Påfuglhannens halepryd er et eksempel på hvordan seksuell seleksjon kan utvikle egenskaper som kun er til for å øke sannsynligheten for å tiltrekke seg en partner.
.
Lisens: fri

Seksuell seleksjon refererer til all seleksjon som foregår på egenskaper som påvirker individers evne til å pare seg og reprodusere.

Faktaboks

Uttale
seksuˈell seleksjˈon

Seksuell seleksjon er en underkategori av naturlig utvalg.

Forskjeller mellom hanner og hunner i adferd og fenotype innen en art skyldes som oftest seksuell seleksjon. Slike forskjeller mellom kjønnene innen en art kalles for seksuell dimorfisme.

To typer seksuell seleksjon

Interseksuell seleksjon

Seksuell seleksjon på egenskaper som gjør et individ (som oftest hanner) mer tiltrekkende overfor det motsatte kjønn.

Et eksempel på et trekk under interseksuell seleksjon er påfuglhannens voldsomme og fargerike halepryd. Et annet eksempel er lengden på stilkøyefluehannens øyestilker.

Intraseksuell seleksjon

Seksuell seleksjon på egenskaper som hjelper individer (som oftest hanner) til å nedkjempe rivaler av samme kjønn, for på den måten å øke egen tilgang til partnere.

Et eksempel på et trekk under intraseksuell seleksjon er kroppsstørrelse hos hanngorillaer. Gorillahanner kjemper med hverandre om å få pare seg med flest mulig hunner, og det er de største og sterkeste hannene som er i stand til å skaffe seg retten til å pare seg med de største gruppene med hunner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg