Sjiraffens horn er korte benutvekster som ikke felles, og er permanent dekket med håret hud.
Sjiraffen lever i små eller større flokker, ofte opptil ti individer.
Av /iStock.
Sjiraffen er i dag utbredt på tresavanner og i områder med glissen skog. Den lever særlig av bladene på mimoser, mest en akasie (Acacia giraffae).

Sjiraff, tidligere skrevet giraff, er en art av partået klovdyr i sjiraffamilien. Den kjennes lett på den karakteristiske lange halsen. I naturen finnes sjiraffen i dag bare i Afrika.

Faktaboks

uttale:
sjirˈaff
etymologi:
arabisk zurafa, antagelig fra et lokalt språk
også kjent som:

latin Giraffa camelopardalis; tidligere stavemåte giraff

Beskrivelse

Sjiraffens hode er utstyrt med knuter og hudkledde horndannelser. På pannen er en uparet benknute, og på grensen mellom panneben og isseben er det hos begge kjønn utviklet små bakoverrettede horn som er overtrukket med hårkledd hud. Dette er selvstendige knokkeldannelser. Kroppen faller bratt av bakenfor skulderen. Halsen er uforholdsmessig lang, og dens virvler (syv i tallet, som hos de fleste andre pattedyr) er lange og gjør halsen stiv.

Kroppslengden er 3,8–4,7 meter. Høyden til hornspissene er 4,7–5,3 m, og skulderhøyden er ca. 3 m. Vekten ligger fra 550–1930 kg, hanner er størst. Fargen er gulhvit med store, skjoldformede, brune flekker. Det finnes flere underarter som avviker noe fra hverandre i fargemønster og størrelse.

Levevis

Sjiraffen er i dag utbredt på tresavanner og i områder med glissen skog. Den lever særlig av bladene på mimoser, mest en akasie (Acacia giraffae). Den søker mat om dagen og hviler om natten. Synet er godt, men luktesansen er svak. Sjiraffen lever i små eller større flokker, ofte opptil ti individer. Den er passgjenger, sky og årvåken og flykter med stor fart og utholdenhet når den blir forfulgt. Hunnen går drektig i 14 måneder, og får som regel én unge. Den er ca. 2 m høy og forholdsvis korthalset. Sjiraffen er et meget fredsommelig dyr.

Opprinnelse

De første fossile sjiraffer er kjent fra miocen, og de var tallrike i slutten av tertiær og begynnelsen av kvartær. De fantes i Afrika, Sør-Amerika og Eurasia. Mange var store arter, men uten den sterkt forlengede halsen hos våre dagers sjiraff.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg