Vandrende pinne fra regnskog i Amazonas
Vandrende pinne fra regnskog i Amazonas
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Vandrende pinner (foto)

Vandrende pinner. Et eksemplar av arten Bacillus rossii rett etter et hudskifte. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Vandrende pinner er en familie av insekter som hører til ordenen spøkelsesinsekter. De ser ut som små pinner eller kvister, særlig de som er vingeløse, og de blir også kalt pinnedyr. De er ofte brune eller grønne av farge. De blir stående urørlig når de forstyrres. Både atferd og farger beskytter mot fiender. Dertil kan noen av dem skifte farge i forhold til omgivelsene.

Faktaboks

Også kjent som
vandrepinner, vandrende pinner, pinnedyr,
Vitenskapelig navn
Phasmatidae

De fleste artene finnes i tropiske og subtropiske områder. Vandrende pinner forekommer ikke i Norge.

Levevis

Vandrende pinner spiser blader fra trærne der de lever. De er viktige deler av økosystemene ved å regulere tilvekst i skogen. De kan også gjøre skade ved å snauspise trær i skog og parker, for eksempel i USA og Australia. Det kan bli nødvendig med bekjempelsestiltak.

Når de blir forstyrret, faller vandrende pinner tilsynelatende livløse ned på marken. En annen egenskap er deres evne til regenerering. Hvis de mister et bein, kan det vokse ut et nytt.

Utbredelse og beskrivelse

Det finnes omkring 1500 arter på verdensbasis. De minste er mindre enn 2 centimeter lange, men noen av dem blir over 30 centimeter. De fleste arter er vingeløse, men noen har korte vinger, som kan foldes sammen.

De fleste artene lever i tropiske og subtropiske områder. Hit hører Phobaetis chani, som med en kroppslengde på 36 centimeter, er verdens lengste insekt. Arten Carausius morosus brukes til laboratorieforsøk og fòr, og kan kjøpes i akvarieforretninger. Den er vingeløs og blir 10 centimeter lang.

Kjønnet formering er vanlig, men hos noen arter forekommer det sjeldent hanner. Hunnene legger ubefruktede egg, som blir til nye hunner. Dette kalles partenogenese eller jomfrufødsel. Eggene har et hardt skall og slippes rett ned på jorden. De blir ofte liggende lenge før de klekker, kanskje mer enn et år. Vandrende pinner hører til insekter med ufullstendig forvandling. Fra eggene klekker nymfer, som senere blir til voksne insekter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Phasmatidae
GBIF-ID
5108

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg